H FOSSCOMM '23 στο Ηράκλειο

Το συνέδριο κοινοτήτων ελεύθερου λογισμικού και λογισμικού ανοικτού κώδικα FOSSCOMM (Free and Open Source Software Communities Meeting) επιστρέφει μετά από 5 χρόνια στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η ομαδα που διοργάνωσε τη συνάντηση του 2018, επανενώνεται και σας προσκαλεί το Σαββατοκυριακο 21-22 Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, για να ενημερωθούμε για τις εξελίξεις στο χώρο του ελεύθερου/ανοικτού λογισμικού, να ανταλλάξουμε γνώσεις και ιδέες γύρω από τις ανοιχτές τεχνολογίες και τον τρόπο που επηρεάζουν τις ζωές μας, να γνωριστούμε και να γιορτάσουμε το πάθος που μας ενώνει.

Το συνέδριο θα έχει θεματικές ενότητες για τεχνικά ζητήματα, κι ελπίζουμε οι παρουσιάσεις να καλύψουν όλα τα γούστα και επίπεδα τεχνικής δυσκολίας/πολυπλοκότητας, θα έχει όμως και ενότητες για ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις σε νομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο που άπτονται των ανοιχτών τεχνολογιών. Σκοπός της ομάδας είναι το συνέδριο να είναι φιλόξενο στον οποιονδήποτε, ανεξάρτητα απ’ το γνωστικό του υπόβαθρο και φυσικά χωρίς καμία διάκριση.

Θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για τους κεντρικούς ομιλητές, το κάλεσμα για παρουσιάσεις και μερικές εκπλήξεις που έχουμε σχεδιάσει (hint: Open HW, RISC-V, ρακές). Μέχρι τότε μπορείτε να μας βρείτε στο facebook, και να επικοινωνήσετε μαζί μας με mail (βλ. links στο τέλος της σελίδας).

Επειδή θέλουμε να δώσουμε έμφαση στις ομάδες/κοινότητες και τα open source projects, ο χώρος για booths και posters θα είναι αποκλειστικά γι’ αυτή τη χρήση και όχι για recruiting / διαφήμιση κλπ εταιρειών, αν είστε εταιρεία μπορείτε να παρουσιάσετε κανονικά τα open source project σας στο συνέδριο με κάποιο poster ή ομιλία αλλά δεν θα προβλέπονται booths για εταιρίες.

Αν εκπροσωπείτε κάποια ομάδα/κοινότητα/project ελεύθερου/ανοιχτού λογισμικού και θέλετε να έχετε παρουσία στο χώρο με κάποιο booth ή poster, με swag κλπ μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με mail.

Πηγή:
https://2023.fosscomm.gr/blog/fosscomm2023_anouncement/

Η οργανωτική επιτροπή του FOSSCOMM 2023 καλεί τις κοινότητες ελεύθερου και ανοιχτού λογισμικού, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενο/η, να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για ομιλίες και εργαστήρια μέσω της πλατφόρμας pretalx. Η επίσημη γλώσσα του συνεδρίου είναι τα Ελληνικά, αλλά δεχόμαστε και ομιλίες στα Αγγλικά. Η προθεσμία υποβολής είναι η 15η Σεπτεμβρίου, ώστε να βγει εγκαίρως το πρόγραμμα του συνεδρίου.

Βασικες θεματικές ενότητες

Οι βασικές θεματικές ενότητες του συνεδρίου περιλαμβάνουν θέματα που η οργανωτική επιτροπή έκρινε πως έχουν απήχηση, και μπορούν να προσφέρουν ενδιαφέρουσες ομιλίες. Αν θέλετε να κάνετε κάποια παρουσίαση που νομίζετε πως δεν ταιριάζει στις υπάρχουσες θεματικές ενότητες, μπορείτε να προτείνετε κάποια νέα ενότητα μέσω της φόρμας υποβολής ή να υποβάλετε την παρουσίαση σας ως “αστραπιαία” (βλ. παρακάτω). Οι ομιλίες θα έχουν διάρκεια 30 λεπτά max και καλό είναι να προβλέψετε και 5 λεπτά για ερωτήσεις. Τα εργαστήρια δεν έχουν προκαθορισμένη διάρκεια και ο προγραμματισμός τους θα γίνεται σε συνεννόηση με τη διοργάνωση κατόπιν δήλωσης προτίμησης στην πλατφόρμα.

 • Artificial Intelligence
 • Community Networks
 • DevOps
 • Open Art
 • Open Data
 • Open Hardware
 • Open Media
 • Programming Languages
 • Science
 • Social/Policies/Legal
 • Space
 • System Software
 • Security
 • Web/mobile

Σύντομες παρουσιάσεις / Lightning Talks

Τα lightning Talks ή “αστραπιαίες” παρουσιάσεις, θα είναι ομιλίες μικρής διάρκειας μέχρι 10 λεπτών, για διάφορα θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, όχι απαραίτητα συνεπή με την βασική θεματολογία του συνεδρίου, άλλα συναφή. Σκοπός τους είναι η ενημέρωση ή το έναυσμα για περαιτέρω συζήτηση.

Περιμένουμε με χαρά τις προτάσεις σας κι ευελπιστούμε το περιεχόμενο του συνεδρίου να είναι αντάξιο των προσδοκιών όλων μας.

Η οργανωτική ομάδα του FOSSCOMM 2023

Πηγή:
https://2023.fosscomm.gr/blog/cfp/

1 Like

Στο συνέδριο έχουμε ομιλία με τίτλο

Ubuntu Community reborn from its ashes

Θα χαρούμε να έρθετε και να συζητήσουμε από κοντά.
Όσοι και όσες θέλετε, μπορείτε να φέρετε τον υπολογιστή σας και να εγκαταστήσουμε μαζί τη νέα έκδοση Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur.

Επίσης θα ακολουθήσει το release party.